Hiç düşündünüz mü çocukluğunuzda sevildiğinizi nasıl anlıyordunuz?İlk bayramlık elbisenizi alırken mi? Yoksa futbol topu alırken miydi? Ya da ilkokula başladığınız ilk gün müydü?
Şimdi sıra sizde. Çok büyük şeyler yapmanıza gerek yok.

Cep telefonunuzu kapatın

Cep telefonunuzu kapatın ve tüm dikkatinizi en az bir saat onlara verin.Okulda neler olup bittiğini sizinle paylaşırken dikkatinizin telefon veya sosyal medya mesajlarında olmaması onları çok iyi hissettirecektir.

Yemek zamanı televizyonunuzu kapatın

Çocuklar kendileri ile ilgilenildiklerinde kendilerini değerli ve önemli hissederler.Keyifli bir sofra ortamı hem aileyi birbirine. Yoksa apar topar yemek yiyip sofrayı terk etmek isteyeceklerdir.




Yatma saatlerini görkemli bir törene dönüştürün

Uyumadan önce okuyacağınız masallar çocuklarınıza çok büyük katkıda bulunacaktır. Hem çocuğunuzla aranızdaki bağ kuvvetlenecek hem de çocuğunuzun zihinsel gelişimine katkıda bulunacaksınız.

Fiziksel teması eksik etmeyin

Sayısız araştırma çocukların sarılmaktan ve dokunmaktan çok mutlu olduklarını göstermektedir. Çocuğunuzun bu sayede daha uysallaştığını, başkaları ile daha özgüvenli ilişki kurduğunu fark edersiniz. Ergen bir çocuğunuz varsa onurlarını okşayıcı cümlelerle destekleyebilirsiniz.

Çocuğunuza kaliteli zaman ayırın

Çocuklarınızın sevdiği her hangi bir şeyi birlikte yapmanız onlar için çok önemlidir. Birlikte yemek yapmaktan tutunda oyun oyamaya kadar her ne yaparsanız yapın.




Onları sevgi ve şefkatle terbiye edin

Hala aramızda çocuk terbiyesinde en iyi yöntemin dayak olduğunu düşünenler var. Bu model ile çocuklar anlaşmazlık ve sorunların şiddetle çözülebildiğini öğrenirler. Çocuk hatalı davranışlar yapsa dahi anne ve babası tarafından sevildiğini koşulsuz bilmeli ve hissetmelidir.

Onlara neşeli ve şefkat dolu notlar ve mesajlar bırakın

Hiç beklemedikleri bir anda ceplerinden çıkan komik bir not, eğlenceli bir mesaj her zaman onların çevresinde olduğunuzu, onu önemsediğinizi, yalnız olmadığı hissini verecektir.

Konuşurken hep gözlerinin içine bakın


Göz teması iletişimin güven veren en önemli yoludur. Elinizdeki akıllı telefonu veya tableti bırakıp gözünün içine bakarak konuşun ve dinleyin. Göz teması kurmayı öğrenen çocuklar yüksek bir özgüvene sahip olurlar.

Daha sık gülümseyin

Onu hep kocaman bir gülümsemeyle karşılayın. Yanlış bir davranış ortaya koysa bile bu davranışın sizi öfkelendirmemesine dikkat etmelisiniz.

Mükemmel bir rol model olun

Çocuklarımız bizi taklit ederek öğrenirler. Davranışlarınızdan sorumlu bir rol model olursanız çocuğunuz da sizin gibi olacaktır.

Karar verme sürecine dahil edin

Çocuklara düşünce ve görüşlerinin sorulması olgunlaşma süreçleri için son derece önemlidir. Sorularla onu daha doğru bir düşünce geliştirme konusunda yönlendirin.



Onlarla oyun oynayın

Evde çocuklarınızla oynayabileceğiniz oyunlar aile bireylerine başta zor gelse bile, daha sonra vazgeçemeyecekleri bir alışkanlığa dönüşecektir.

Çocuğunuz mutsuzsa harekete geçin

Çocuğunuzun değerli olduğunu ve sahipsiz olmadığını çevresine davranışlarınızla gösterin. Bu davranış çocuğunuzun kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır.
Çocuğunuz hatalı olsa bile sizin onun arkasında olduğunuzu bilmeli.

Size verdiği hediyeleri ve resimleri saklayın

Çocuğunuz hangi yaşta olursa olsun size verdiği önemi hediyeleri veya notları ile ifade eder. Bu gibi anıları önemseyin ve özel bir yerde saklayın.

Paylaşımlarını kesmeyin

Okul veya arkadaşları ile ilgili bir şeyler anlatmak istediğinde onu kesmeden dinleyin. Paylaşmak sevgiyi ifade etmenin en emin yoludur. Paylaşımından sonra sizden ne beklediğini ve nasıl yardımcı olacağınızı sorun. Onu önemseyerek sonuna kadar dinleyin.
Sevginizi her gün göstererek onlara en değerli hediyeyi vermiş olursunuz. Aileniz size sevgisini nasıl ifade ederdi? Hatırlayabildiniz mi? Bize birkaç satır yazarsanız mutlu oluruz.

Davranış Bilimleri Uzmanı
Güven AÇIK